fredag 2 april 2010

Elektronisk ansökan om tillstånd för arbete


Elektronisk ansökan om tillstånd för arbete
Om arbetstagaren söker elektroniskt får han eller hon besked inom tre veckor förutsatt att ansökan är komplett. Om din familj (make, maka, registrerad partner, sambo eller barn under 21 år) ska följa med samtidigt ansöker ni tillsammans på samma elektroniska ansökan. Observera att om det rör anhöriga till asylsökande som får arbetstillstånd så är åldersgränsen 18 år.
(Om du inte ansöker elektroniskt ansöker dina familjemedlemmar på blanketten ”Ansökan för medsökande till arbetstagare/gästforskare/idrottsutövare/företagare”, nr 132011).
För att ansöka elektroniskt måste du ha
- e-postadress
- ha alla de bilagor som krävs i elektroniskt format (kopia av ditt och ev. familjmedlemmars pass)
- ett skriftligt erbjudande om arbete i Sverige (blankett 232011)
- ett Visa-, Master Card- eller American Express-kort eller
- tillgång till Nordeas eller SEB:s Internetbank.
För att kunna ansöka elektroniskt måste du registrera din e-postadress hos Migrationsverket.
Migrationsverket skickar till dig omedelbart ett e-brev med en länk till den elektroniska blanketten. Migrationsverket frågar också om din familj för att kunna skicka en blankett som också innefattar dina familjemedlemmar. Migrationsverket kommer att skicka kvitto på att Migrationsverket tagit emot e-ansökan och besked om att beslut tagits till e-postadressen.
När du fyller i ansökan kan du inte att använda kommatecken i fältet för hemadress. Behöver du skilja ord i adressen åt, var vänlig och gör ett mellanslag i stället.
När du svarat på alla frågor kommer du till sidan Sammanställning och bilagor. Här måste du skicka in de bilagor som krävs i elektronisk form. De får inte vara större än 1 MB vardera.
Om det finns andra handlingar du vill skicka in har du möjlighet att skicka in ytterligare en elektronisk bilaga. Har du flera sådana handlingar du vill skicka in måste du sammanföra dem till en elektronisk fil.
Läs noga igenom sammanställningen och kontrollera dina uppgifter. Är något fel, kan du gå tillbaka och rätta det. För att kunna gå vidare måste du intyga att uppgifterna är korrekta och sanningsenliga. Därefter får du frågan om vid vilken ambassad du kommer att hämta beslutet.
I Specifikationen ser du om du ska betala en ansökningsavgift på 2 000 kr. Om din make/maka/registerade partner söker samtidigt är hans/hennes avgift 1 000 kr. För barn under 18 år är avgiften 500 kr per barn.
Ansökningsavgiften kan du betala via kort. Internet-tjänster med Nordea och SEB. Du kan inte fullfölja din ansökan om du inte betalar avgiften. Du kan få problem att betala med VISA-kort. När Migrationsverket beslutat i ärendet får du ett nytt meddelande med e-post. Du hämtar ditt beslut på en svensk ambassad/konsulat, som för in tillståndet i ditt pass. Du måste personligen hämta ditt tillstånd hos ambassaden/konsulatet. Du ska ta med dig två fotografier passformat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar