torsdag 1 april 2010

Vad en arbetsgivare ska göra







Vad en arbetsgivare ska göra

1. Annonsera tjänsten

Arbetsgivare ska annonsera tjänsten under tio dagar hos Arbetsförmedlingen för personer bosatta i Sverige och i övriga EU-länder och Schweiz. Annonsen placeras då automatiskt på datasystemet EURES. Tjänsten ska annonseras genom Annonsera Direkt på Arbetsförmedlingens webbplats, genom att kontakta Arbetsförmedlingens kundtjänst eller genom att kontakta det lokala arbetsförmedlingskontoret. För att visa för Migrationsverket att tjänsten har annonserats måste arbetsgivaren i anställningserbjudandet ange var och när tjänsten utannonserats samt det annons-ID i Platsbanken och/eller referensnummer i EURES som lämnas i samband med publicering av annonsen.

2. Anställningserbjudande

Arbetsgivare ska fylla i Anställningserbjudande, nr 232011. Man ska yrkesklassificera tjänsten enligt SSYK (Svensk standard för yrkesklassificering). Mer information om SSYK finns på Statistiska centralbyråns webbplats.

3. Yttrande från facket

Facket ska yttra sig över lönen, försäkringsskyddet och övriga anställningsvillkor som måste ligga på minst samma nivå som enligt svenska kollektivavtal eller vad som är brukligt inom yrket eller branschen.

Om arbetsgivare saknar kollektivavtal ska ett förbund som organiserar det aktuella yrket yttra sig.

Om yttrandet inte finns med när ansökan kommer in måste Migrationsverket ge facket tillfälle att yttra sig över de erbjudna villkoren. Migrationsverket gör också en egen bedömning av anställningsvillkoren.

Även om facket underkänner anställningsvillkoren kan Migrationsverket göra en egen bedömning av anställningsvillkoren.

Arbetsgivare måste erbjuda försäkringsvillkor som är minst i nivå med kollektivavtal eller vad som är brukligt i branschen. Arbetstagare som omfattas av kollektivavtal är till exempel försäkrade för arbetsskada, sjukdom och dödsfall. Avtalsförsäkringar innehåller också pensionsförsäkringar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar